top of page

Löydätkö tekoälyllä itsellesi sopivan ehdokkaan - tekoälyanalyysi kuntavaaliehdokkaiden painotuksista vammais- ja sote-asioihin

  • Writer: Heidi Mannelin
    Heidi Mannelin
  • 4.4.
  • 7 min käytetty lukemiseen


Tekoäly on hyvä apuri, sillä voi saada tietyn aihealueen osalta kattavasti ymmärryksen, kenen ohjelmassa asia on esillä. Kysyimme (tai John Blomberg, kunta- ja aluevaaliehdokas 118/2390 kysyi) )tekoälyltä, kenelle on kuntavaaliehdokkaan painotuksissa näkyvät myös vammais- ja soteasiat. Vastaus ei ole täydellinen, mutta suuria asiavirheitä siinä ei ole.

Vammaispalvelut ja sote-asiat

1. Johdanto

Espoon kaupungissa järjestetään sunnuntaina 13. huhtikuuta 2025 kunta- ja aluevaalit, joiden ennakkoäänestys kotimaassa on 2.–8. huhtikuuta. Nämä vaalit antavat espoolaisille mahdollisuuden vaikuttaa merkittäviin arjen asioihin seuraavan neljän vuoden ajan. Erityisesti vammaispalvelut ja sosiaali- ja terveydenhuolto (sote) ovat tärkeitä politiikan osa-alueita, jotka koskettavat laajaa joukkoa asukkaita. Viimeaikaiset sote-uudistukset ovat siirtäneet vastuuta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista hyvinvointialueille, kuten Espoon osalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle, mikä tekee ehdokkaiden näkemysten ja sitoutumisen näihin asioihin erityisen merkitykselliseksi äänestäjille. Tässä raportissa pyritään selvittämään, ketkä Keskustan puolueen ehdokkaat Espoon kuntavaaleissa 2025 ajavat aktiivisesti vammaispalveluita ja/tai sote-asioita.

2. Keskustan puolueen ehdokkaat Espoossa (2025)

Keskustan puolueen virallinen ehdokaslista Espoon kuntavaaleihin 2025 on kattava, sisältäen monipuolisen joukon eri taustoista tulevia henkilöitä. Alla oleva taulukko esittää ehdokkaiden numerot, nimet ja ammatit sellaisina kuin ne ovat puolueen verkkosivuilla ilmoitettuina.

Taulukko 1: Keskustan puolueen ehdokkaat Espoossa (2025)

Ehdokasnumero

Nimi

Ammatti

117

Yassir Atwan

Sähköasentaja, 3D-suunnittelija

118

John Blomberg

Erityisopettaja

119

Niklas Bäckström

Insinööri

120

Jirka Hakala

Puoluejohdon erityisavustaja

121

Tommi Halkosaari

Kaupunginvaltuutettu, tekniikan tohtori

122

Aino-Leena Harjula

Yrittäjä

123

Minna Hokkanen

Proviisori

124

Jussi Holma

Yrittäjä, tekniikan tohtori

125

Seppo Huhta

Sitoutumaton, toimittaja

126

Ahti Hurmalainen

Toimitusjohtaja, yrittäjä

127

Naomy Hyvönen

Yrittäjä, opettaja

128

Tommi Isopahkala

Yrittäjä

129

Päivi Jouttimäki

Asiantuntija, sosiaalityöntekijä

130

Meghana Karambelkar

Asiakaspäällikkö, kauppatieteiden kandidaatti

131

Jasmiina Kiiski

Sairausloman sijainen, kokemusasiantuntija

132

Jukka Lasarov

Yrittäjä

133

Jenna Leppänen

Sairaanhoitaja (AMK), filosofian maisteri

134

Juri Leppänen

Eläkeläinen

135

Daaniel Linnasmäe

Myyntiedustaja

136

Hermanni Lohi

Opiskelija

137

Daniel Malm

Tekninen isännöitsijä

138

Heidi Mannelin

IT-palvelupäällikkö

139

Nelson Mansaray

Yrittäjä

140

Hanna Markkanen

Hallintotieteiden opiskelija

141

Omolara Kemi Odediran

Yrittäjä

142

Matias Ollila

Edunvalvontajohtaja

143

Matti Passinen

Lentokapteeni, lennonjohtaja

144

Wiljami Pekonen

Tradenomi

145

Aili Pesonen

Opettaja, varavaltuutettu

146

Meri Raukunen

Opiskelija

147

Kinchit Reddhiman

Lakimies, opettaja

148

Simo Repo

Viestintäpäällikkö, rovasti

149

Arto Ritari

Insinööri, eMBA

150

Fatima Sadiq

Ohjelmistosuunnittelija

151

Siiri Salminen

Tekniikan tohtori, kiinteistöpäällikkö

152

Seppo Salo

Eläkeläinen, IT-päällikkö

153

Sara Saramäki

Kaupunginvaltuutettu, diplomaatti

154

Seppo Sarlund

Lehdistöneuvos

155

Sayed Shabab

MBA, kirjanpitäjä

156

Vesa Sorasahi

Tekniikan tohtori, yrityskummi

157

Sergiu Stavarache

Rakennustyöntekijä, jalkapalloerotuomari

158

Terhi Sundström

Liiketoiminnan ja työllisyyden asiantuntija

159

Matias Suni

Opiskelija, valokuvaaja

160

Samuel Sylf

Yrittäjä, kirjailija

161

Khalid Tarik

Yrittäjä

162

Johanna Tikanmäki

FRMS-päällikkö, tekniikan tohtori

163

Erja Tikka

Ulkoasiainneuvos

164

Sofia Tuisku

Viestintäasiantuntija, filosofian maisteri

165

Juhana Turpeinen

Luokanopettaja, vs. apulaisrehtori

166

Tommi Virtanen

Opettaja, tietokirjailija

3. Ehdokkaiden kanta vammaispalveluihin

Analysoitaessa Keskustan ehdokkaiden profiileja käy ilmi, että useimmat heistä eivät suoraan mainitse vammaispalveluita. On kuitenkin joitakin ehdokkaita, joiden taustat tai vaaliteemat viittaavat heidän mahdollisesti ajavan näitä asioita.


Jasmiina Kiiski (ehdokasnumero 131) tuo selkeästi esille vammaisuuteen liittyvät teemat. Hän on itse ollut työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta toiminut aktiivisesti kokemusasiantuntijana ja luennoitsijana hoitoalan opiskelijoille sekä HUS:n eri toimielimissä. Kiiski on myös puhunut useissa kansallisissa sote-seminaareissa. Hänen vaaliteemansa "Työllisyyden palveluita tulee päivittää" korostaa, että kolmasosa työttömistä on työkyvyttömiä ja tarvitsee erilaisia palveluita. Hän ajaa kuntoutusmahdollisuuksien kehittämistä ja parempaa tukea kaikkeen työhön, mukaan lukien osa-aikatyö, myös työkyvyttömyyseläkkeellä oleville. Kiiskin henkilökohtainen kokemus ja aktiivinen rooli asiantuntijana osoittavat vahvaa sitoutumista vammaispalveluiden kehittämiseen.


Päivi Jouttimäki (ehdokasnumero 129) ei suoraan mainitse vammaispalveluita, mutta hänen taustansa sosiaalityön ammattilaisena ja nykyinen työ Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella sosiaalihuollon asiantuntijatehtävissä viittaa hänen ymmärtävän vammaisten henkilöiden tarpeita osana laajempaa sosiaalipalveluiden kokonaisuutta. Hänen vaaliteemansa "Ihmisarvoisen elämän puolella" korostaa heikommassa asemassa olevien, kuten kuntoutujien ja sosiaalipalveluiden asiakkaiden, tukemista. Vaikka hän ei nimenomaisesti puhu vammaispalveluista, hänen ammatillinen taustansa ja arvonsa todennäköisesti ohjaavat häntä tukemaan kattavia sosiaalipalveluita, joihin vammaispalvelut kuuluvat.


Naomy Hyvönen (ehdokasnumero 127) mainitsee tukevansa "saavutettavia terveys- ja sosiaalipalveluja" Uudenmaan alueella. Vaikka tämä on yleisluontoinen ilmaisu, sana "saavutettava" on keskeinen vammaispalveluiden näkökulmasta ja viittaa siihen, että hän mahdollisesti ottaa huomioon vammaisten henkilöiden tarpeet osana laajempaa sosiaalipalveluiden kehittämistä.


Tommi Halkosaari (ehdokasnumero 121) toimii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsenenä. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, mukaan lukien vammaispalvelut. Vaikka Halkosaaren profiili ei suoraan käsittele vammaispalveluita, hänen roolinsa tarkastuslautakunnassa antaa hänelle näköalapaikan näiden palveluiden organisointiin ja toimivuuteen alueella. Hänen vaaliteemansa "Lähiluontotakuu" mainitsee sen koskevan kaikkia, myös senioreita, mikä viittaa tietoisuuteen eri väestöryhmien tarpeista.


Erja Tikka (ehdokasnumero 163) tuo esille tarpeen lisätä sosiaali- ja terveyspalveluita yli 75-vuotiaille espoolaisille ja korostaa esteettömän ulkona liikkumisen tärkeyttä ikäihmisille. Vaikka hän ei suoraan puhu vammaispalveluista, hänen huomionsa ikäihmisten palveluihin ja liikkumisen esteettömyyteen on merkityksellistä, sillä monet ikäihmiset tarvitsevat vammaispalveluita.


Samuel Sylf (ehdokasnumero 160) korostaa toimivien terveyspalveluiden tärkeyttä ja vastustaa niistä leikkaamista, vaatien palveluiden saatavuuden takaamista. Hän mainitsee myös yhteisölliset tilat senioreille ja heidän tarpeidensa kuulemisen. Vaikka hänen pääpainonsa on terveyspalveluissa ja senioreissa, nämä alueet usein limittyvät vammaispalveluiden kanssa.

Muut Keskustan ehdokkaat Espoossa eivät profiiliensa perusteella tuo esille vammaispalveluita tai niihin läheisesti liittyviä teemoja. Tämä ei välttämättä tarkoita, etteivätkö he pitäisi näitä asioita tärkeinä, mutta se ei ole ensisijaisesti heidän julkisesti esillä olevissa vaaliteemoissaan.


4. Ehdokkaiden kanta sote-asioihin

Analysoitaessa ehdokkaiden kantaa sote-asioihin, samat edellä mainitut ehdokkaat, Jasmiina Kiiski, Päivi Jouttimäki, Naomy Hyvönen, Tommi Halkosaari, Erja Tikka ja Samuel Sylf, erottuvat joukosta.


Jasmiina Kiiski (ehdokasnumero 131) mainitsee selkeästi soten ja korostaa turvallisen ja kestävän sote-järjestelmän tärkeyttä. Hänen aktiivisuutensa HUS:ssa ja sote-seminaareissa osoittaa hänen olevan hyvin perillä ajankohtaisista sote-kysymyksistä.


Päivi Jouttimäki (ehdokasnumero 129) on ammattinsa puolesta vahvasti sidoksissa sote-kenttään työskennellessään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Hänen painotuksensa haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvoinnissa ja palveluiden turvaamisessa on linjassa sote-uudistuksen tavoitteiden kanssa.


Tommi Halkosaari (ehdokasnumero 121) on mukana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnassa , mikä antaa hänelle suoran roolin sote-palveluiden valvonnassa ja kehittämisessä alueella. Hän korostaa myös hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyön tärkeyttä sote-palveluiden saavutettavuuden varmistamiseksi.


Naomy Hyvönen (ehdokasnumero 127) tukee saavutettavia terveys- ja sosiaalipalveluja , mikä on keskeinen tavoite sote-uudistuksessa. Hänen näkemyksensä Uudenmaan alueesta sisältää välittömän terveydenhuollon kaikille asukkaille ja vanhustenhoidon lähellä kotia , jotka ovat tärkeitä sote-palveluiden osa-alueita.


Daniel Malm (ehdokasnumero 137) keskustelee paikallisten palveluiden parantamisesta, mukaan lukien terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut , mikä osoittaa hänen kiinnostuksensa sote-asioihin paikallisella tasolla.


Terhi Sundström (ehdokasnumero 158) korostaa toimivien lähipalveluiden tärkeyttä kaikille ikäryhmille ja kuntien vastuulla olevien hyvinvointipalveluiden turvaamista. Hän mainitsee myös yhteistyön tehostamisen hyvinvointialueen kanssa, mikä osoittaa hänen ymmärtävän sote-järjestelmän rakenteen ja eri toimijoiden roolit.


Erja Tikka (ehdokasnumero 163) mainitsee tarpeen lisätä sosiaali- ja terveyspalveluita yli 75-vuotiaille , mikä on suoraan sote-palveluihin liittyvä näkemys.


Samuel Sylf (ehdokasnumero 160) painottaa toimivia terveyspalveluita ja niiden saatavuuden takaamista , mikä on soten ydinalueita.

Muiden ehdokkaiden profiileissa ei juurikaan käsitellä sote-asioita suoraan, vaikka monet heistä saattavatkin pitää niitä tärkeinä. Heidän kampanjamateriaalinsa eivät kuitenkaan näissä raporteissa tuoneet niitä keskeisesti esille.


5. Keskustan puolueen linjaukset vammaispalveluista ja sote-asioista

Keskustan puolueen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vaaliohjelma korostaa sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamista lähellä asukkaita koko laajalla alueella. Ohjelma painottaa perheystävällisyyttä, vanhuksista huolehtimista, lähipalveluita kaikissa taajamissa ja tukee vuoden 2023 alussa aloittaneita hyvinvointialueita. Puolue ajaa riittäviä valtion resursseja hyvinvointialueille ja puolustaa lähipalveluita sekä perustuslain mukaisia sosiaali- ja terveyspalveluita yhdenvertaisesti. Ohjelmassa tuetaan monituottajamallilla toteutettuja palveluasemia ja digitalisaation hyödyntämistä palveluiden saavutettavuuden parantamiseksi. Lisäksi Keskusta korostaa perusterveydenhuollon vahvistamista ja pitkiä työsuhteita hyvinvointialueilla.


Vaikka Espoon paikallisosaston osalta ei erillisiä, yksityiskohtaisia linjauksia vammaispalveluista tai sotesta näissä raporteissa tuoda esille, Tommi Halkosaaren profiilissa mainitaan Espoon Keskustan haluavan varmistaa lähiluontotakuun kaikille, mukaan lukien senioreille, mikä viittaa laajempaan huolenpitoon eri väestöryhmien hyvinvoinnista ja saavutettavuudesta.


Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa vammaispalveluiden ja sote-palveluiden järjestämisestä Espoossa. Hyvinvointialue tarjoaa neuvontaa vammaispalveluista ja erilaisia palveluita vammaisten henkilöiden itsenäisyyden tukemiseksi. Tämä alueellinen toiminta on keskeinen osa Keskustan puolueen tavoitteiden toteuttamista käytännössä.


6. Tunnistetut Keskustan ehdokkaat, jotka aktiivisesti ajavat vammaispalveluita ja/tai sote-asioita

Analyysin perusteella seuraavat Keskustan ehdokkaat Espoossa näyttävät aktiivisesti ajavan vammaispalveluita ja/tai sote-asioita:

●       Jasmiina Kiiski (ehdokasnumero 131): Tuo selkeästi esille vammaispalvelut ja soten, pohjaten henkilökohtaiseen kokemukseen ja ammatilliseen osallistumiseen.

●       Päivi Jouttimäki (ehdokasnumero 129): Vahva tausta sosiaalityössä ja nykyinen rooli hyvinvointialueella viittaavat vahvaan panostukseen sote-asioihin ja todennäköisesti myös vammaispalveluihin.

●       Tommi Halkosaari (ehdokasnumero 121): Osallistuminen hyvinvointialueen tarkastuslautakuntaan antaa hänelle mahdollisuuden vaikuttaa sote-asioihin organisaatiotasolla, mikä kattaa myös vammaispalvelut.

●       Naomy Hyvönen (ehdokasnumero 127): Ilmaisee tukensa saavutettaville terveys- ja sosiaalipalveluille, mikä on linjassa sote-tavoitteiden kanssa ja mahdollisesti kattaa myös vammaispalvelut.

●       Daniel Malm (ehdokasnumero 137): Painottaa paikallisten terveys- ja sosiaalipalveluiden parantamista.

●       Terhi Sundström (ehdokasnumero 158): Korostaa toimivia lähipalveluita ja yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa.

●       Erja Tikka (ehdokasnumero 163): Keskittyy erityisesti ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä heidän liikkumisensa esteettömyyteen.

●       Samuel Sylf (ehdokasnumero 160): Painottaa toimivia terveyspalveluita ja senioreiden tarpeita.


7. Päätelmät

Tämä analyysi osoittaa, että useat Keskustan ehdokkaat Espoon kuntavaaleissa 2025 tuovat esille vammaispalveluihin ja/tai sote-asioihin liittyviä teemoja. Erityisesti Jasmiina Kiiski ja Päivi Jouttimäki erottuvat vahvoina ehdokkaina näissä kysymyksissä heidän henkilökohtaisen kokemuksensa ja ammatillisen taustansa ansiosta. Tommi Halkosaaren rooli hyvinvointialueen hallinnossa antaa hänelle merkittävän aseman sote-palveluiden kehittämisessä. Myös muut tunnistetut ehdokkaat osoittavat kiinnostusta näihin tärkeisiin palvelualueisiin.


On kuitenkin huomattava, että monien ehdokkaiden profiilit eivät sisällä yksityiskohtaisia näkemyksiä vammaispalveluista ja sotesta. Äänestäjien, joille nämä asiat ovat erityisen tärkeitä, tulisi harkita ehdokkaiden henkilökohtaisten verkkosivujen ja sosiaalisen median profiilien tarkastamista, mahdollisten vaalikoneiden käyttämistä sekä tarvittaessa yhteydenottoa ehdokkaisiin suoraan saadakseen lisätietoja heidän konkreettisista tavoitteistaan ja linjauksistaan näissä asioissa. Keskustan puolueen alueellinen vaaliohjelma antaa yleisen viitekehyksen puolueen tavoitteista, mutta paikallisten ehdokkaiden yksilölliset painotukset voivat vaihdella.


Teemme muutamasta muustakin teemasta vielä ennen vaalia tekoälyraportin: Mikä analyysi helpottaisi sinun ehdokasvalintaasi?

Lähdeartikkelit

1. Elections | City of Espoo, https://www.espoo.fi/en/city-and-decision-making/decision-making/elections 2. The advance voting period in the county and municipal elections is 2–8 April 2025 in Finland and 2–5 April 2025 abroad | City of Espoo, https://www.espoo.fi/en/news/2025/03/advance-voting-period-county-and-municipal-elections-2-8-april-2025-finland-and-2-5-april-2025 3. Frontpage - Vaalit, https://vaalit.fi/en/frontpage 4. Espoo - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/ 5. Yassir Atwan - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/yassir-atwan/ 6. Tommi Virtanen - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/tommi-virtanen/ 7. Jasmiina Kiiski - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/jasmiina-kiiski/ 8. Jasmiina Kiiski - Aluevaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/aluevaalit-2025/ehdokkaat/lansi-uudenmaan-hyvinvointialue/jasmiina-kiiski/ 9. Päivi Jouttimäki - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/paivi-jouttimaki/ 10. Vaalikone - Alue- ja kuntavaalit 2025 - MTVuutiset.fi - Päivi Jouttimäki, https://www.mtvuutiset.fi/vaalikone/101/vaalipiiri/378/ehdokkaat/12245 11. Naomy Hyvönen - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/naomy-hyvonen/ 12. Tommi Halkosaari - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/tommi-halkosaari/ 13. Tommi Halkosaari: Home, https://halkosaari.com/ 14. Tommi Halkosaari - Aluevaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/aluevaalit-2025/ehdokkaat/lansi-uudenmaan-hyvinvointialue/tommi-halkosaari/ 15. Vaalikone - Alue- ja kuntavaalit 2025 - MTVuutiset.fi - Tommi Halkosaari, https://www.mtvuutiset.fi/vaalikone/101/vaalipiiri/378/ehdokkaat/5785 16. Erja Tikka - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/erja-tikka/ 17. Samuel Sylf - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/samuel-sylf/ 18. Daniel Malm - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/daniel-malm/ 19. Terhi Sundström - Kuntavaalit 2025 - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/espoo/terhi-sundstrom/ 20. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vaaliohjelma - Uusimaa - Suomen Keskusta, https://keskusta.fi/uusimaa/lansi-uudenmaan-hyvinvointialueen-vaaliohjelma/ 21. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa 1.1.2023 – palvelut pysyvät tutuissa paikoissa, numerot vaihtuvat asteittain - Kirkkonummi, https://kirkkonummi.fi/lansi-uudenmaan-hyvinvointialue-aloittaa-112023-palvelut-pysyvat-tutuissa-paikoissa-numerot-vaihtuvat-asteittain/ 22. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue: Etusivu, https://www.luvn.fi/ 23. Vammaispalvelujen neuvonta - Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, https://www.luvn.fi/fi/palvelut/sosiaalipalvelut/vammaispalvelut/vammaispalvelujen-neuvonta 24. Vammaispalvelut: neuvonta ja sosiaalityö Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi, https://www.luvn.fi/fi/toimipisteet/vammaispalvelut-neuvonta-ja-sosiaalityo-espoo-kauniainen-ja-kirkkonummi 25. Vammaiset | Espoon kaupunki, https://www.espoo.fi/Espoon-kaupunki/vammaiset 26. Vammaispalvelut | Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, https://www.luvn.fi/fi/palvelut/sosiaalipalvelut/vammaispalvelut

Post: Blog2_Post
bottom of page